2010.04.09. 00:47

Mert a régi szép időkben ez úgy nézett ki, hogy megittam a magam kis alkoholmennyiségét, és amikor elvesztettem a kontrollt, ösztönösen hazaindultam. Búcsúbarack és teleport haza.

Pár hónapja azonban a kritikus érték elérése után tovább élem a világomat, miközben olyan szintű emberi interakcióra vagyok képes, hogy tíz emberből kilenc elhiszi, hogy józan vagyok. Én meg persze nem emlékszem semmire, jópár órával nem tudok elszámolni.

Eddig az alkohol-dehidrogenáz enzimet istenítettem, de rájöttem, hogy egyrészt gonosz jószág, másrészt meg bennem már nem is jelentős a működése. Eljutottam arra a szintre, hogy megiszom öt felest, a CYP* enzimeim meg röhögnek egy jót a májamban. Kurvára be vagyok fosva.

* Alapvetően az alkohol-dehidrogenáz kezdi el lebontani az etanolt, úgy hogy acet-aldehidet csinál belőle (ettől vagy másnapos). Ez az enzim azonban elég gyenge, ezért ha sokat iszol, bekapcsolnak a citokróm p450 enzimszupercsalád enzimei (CYP enzimek), amik ugyanezt teszik, sokkal durvább mértékben. Ezért kell "bemelegítened" a bulik előtt. Ez az alkoholizmus első stádiuma. A második az, amikor már rendszeresen kiesnek órák, ha iszol. Én jelenleg a harmadik stádiumban járok, a negyedik pedig a masszív alkoholfüggőség. Mellékesen jegyzem meg, hogy a májcirrózis kialakulásához bőven elég másfél év. Le kell állnom.

A bejegyzés trackback címe:

https://sapiens.blog.hu/api/trackback/id/tr571906197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sargabogre 2010.04.09. 08:52:33

ne ijessz meg, nekem rendszeresen kiesnek dolgok, még akkor is, ha nem vagyok részeg, csak úgy az előtte lévő stádium. alkesz lennék? leépült az agyam...

clark.kent 2010.04.09. 23:21:43

Ne aggódj, nem vagy alkesz. Legalábbis nem jobban, mint bármelyik átlag egyetemista. A kimaradások még beleférnek, és ha nem durvulsz túl gyakran (márpedig hozzámképest szerintem nem :D ), akkor a májad regenerálódik idővel. Az agysejtjeidet meg aztán tényleg nem bántja, csak a májsejteket, és azokat is csak az acet-aldehid. Az idegrendszered csak akkor sérülne komolyabban (pl Korszakov szindróma), ha nem vinnél be B-vitaminokat a szervezetedbe (asszem konkrétan tiamint, de nem esküszöm meg rá). Ráadásul az alkoholrezisztencia az idegsejtek felszínén lévő GABA receptorok számától is függ, amik szintén visszaállnak, nem csak a májenzimektől ;)))
süti beállítások módosítása